Tayland, Asya kıtasının güneydoğu bölgesinde yer alan, güler yüzlü Tayland insanlarının huzurlu ülkesi. Birbirinden güzel Tayland adaları, mehşur Tayland masajı, Budizm’in en nadide tapınakları, huzur dolu Tayland kültürü ve daha nice güzellikleriyle bizleri büyüleyen tropik bir cennet gibidir. Hep filmlerde görmeye alışık olduğunuz turkuaz rengi denizi, çılgın Tayland gece hayatı, lezzetli Tayland yemekleri, incecik deniz kumlarıyla örtülü plajları ve daha nicelerini aşağıdaki Tayland gezi rehberi altında tek tek anlatacağım. Tayland turu yapmak isteyenlere, Tayland hakkında bildiğim ne varsa tek tek bu yazımda aktaracağım. Baştan uyarıyorum : Biraz uzun ama bilgi dolu bir Tayland yazısı olacak. Sadece Tayland turistik yerleri değil, bilinmeyenleri de tek tek anlatacağım. Tayland gezi Rehberi notları başlıyor.

Tayland tatiline heveslenen çoğu kişinin ilk yaptığı şey tur firmalarının internet sitelerine göz atmak olur. Ben de yıllar önce ilk Uzak Doğu seyahatime 7 gecelik bir tur satın alarak gitmiştim. Ama bu kez bütün planı kendim yaparak yollara düştüm.
Anladım ki turla gittiğim zaman aslında hiçbir şey yaşamamış, görmemişim! Ocak ayında gerçekleştireceğim Tayland seyahati için Eylül ayında planlamalara başladım ve uygun uçak bileti alarak ilk aşamayı tamamladım. Ancak zihnimde, Tayland hakkında cevaplamam gereken bir çok soru işareti vardı! Tayland çok büyük bir ülke olduğu için bir anda gezmeye çalışsanız en az 40-60 gününüzü alır. Birbirinden özel ve değişik tapınakları, adaları, eski başkentleri ve sayısız güzellikleriyle bu ülkeyi fethetmeniz için epey uzun zaman gerekir. Bunu baştan size söylemek istedim.

Sizlere, kendi 20 günlük planımı anlatacağım fakat daha önce gidip gördüğüm yerler ile birlikte gitmediğim halde bilgi sahibi olduğum yerlerle alakalı her detayı paylaşacağım. Elimizden geldiğince, Tayland’a gitmeyi planlayan herkesin sorularını, tek bir yazıda cevaplamaya çalışacağız. Umarım, Phuket’te bir gün batımı anında ya da Chiang Mai’deki tapınakların güzelliğini izlerken, bir an da olsa aklınıza geliriz. Şimdiden keyifli tatiller.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland Hakkında
Bu ülke için kitap yazmaya kalksam bitiremem, ansiklopedi halini alır ! Bu sebeple sizlere kısaca Tayland’ın konumunu, tarihini ve kültürünü tanıtmakla başlıyorum yazıma. Öncelikle size, Tayland’ın yerel insanları hakkında bir şeyler söylemek istiyorum: Mutlaka her ülkede iyi ve kötü insanlar vardır. Lütfen ön yargılı olmadan bu ülkeye gitmek üzere planlarınızı yapın. Ben kaldığım 20 gün boyunca hiç kötü bir Tayland vatandaşına rastlamadım. Hepsi yardımsever, hepsi güler yüzlü ve iyi niyetli. Hatta yanlışlıkla fazla para verdiğinizde, o kadar pazarlık yapmış olmanıza rağmen kazıklamadan fazla para verdiğinizi söyleyecek kadar tatlı insanlar. Artık budizmin bir getirisi mi yoksa ülkenin ahlaki yetiştirilme tarzından mıdır bilmem, çok sevdim Tayland’lıları. Tayland dini Budizm olmasına karşın ülkede İslâm dini de yaygın. Resmi adıyla Tayland Krallığının dili Tayca.

Tayca nasıl bir dildir?
Tayland hangi dili konuşuyor diye soracağınızı tahmin ettiğim için, önce, bir ülkenin dilinden başlayalım istedim. Kulağa biraz farklı gelen Tayca, Tayland’ın millî ve resmî dili ve Tayların ana dilidir. Bu dil, Tai-Kadai dil ailesinin Tay grubuna ait bir dildir. Tay-Kaday dillerinin kökeninin güney Çin’de olduğunu inanılır ve bazı dilbilimciler Avustroasyatik, Avustronezyan ve Sino-Tibet dil ailelerine bağlantı olduğunu belirttirler. Ses perdeli ve analitik bir dildir. Tonlama, karmaşık ortografi ve belirgin fonolojisi ile bağlantılı bir dil konuşmayanlar için Tayca öğrenmek zor olabilir. (Kaynak: Wikipedia)
Aslında Tay dilini öğrenmek epey zorca. Öncelikle şunu belirteyim ki Tay dili erkek-kadın konuşmalarına göre değişkenlik gösteriyor. Yani erkekseniz kullandığınız kelimenin sonuna –krap, kadınsanız –ka eklerini getiriyorsunuz. Hemen örnekleme yaparak en çok kullanacağınız iki kelimeyi de sizlere yazılış olarak değil söyleniş şekliyle aktarayım.
- Erkek Turist: Savadi krap veya Savadi kap (Merhaba)
- Kadın Turist : Savadi kaa (Merhaba)
- Erkek Turist: Kap hun krap veya Kap hun kap (Teşekkür ederim)
- Kadın Turist : Kap hun kaa (Teşekkür ederim) veya Yin dii (Bir şey değil)
Tayland güvenli bir ülke mi?
Tayland hem tek başınıza, hem eşiniz ve çocuğunuzla hem de arkadaş grubunuzla gidebileceğiniz güvenli bir ülke. 20 gün boyunca 3 çocuğuyla seyahat edenlerden tutun, tek başına dünya turuna çıkan gezginlere kadar bir çok insanla tanıştım. Tayland’da, Hostel’den lüks otellere, bungalowdan pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama imkanları bulabileceğiniz yerler bulunuyor. Sırt çantalı gezginlerin vazgeçilmez ülkesidir aslında Tayland.
Hem maddi olarak uygun, hem eğlenceli hem de kültürel olarak görülecek çok yer var. Ülke içinde turizm polisleri turistlerin her türlü sıkıntılarına yardım ediyorlar. Zaten çok fazla sıkıntı yaşanmıyor. Genel olarak en büyük sıkıntı pasaport kaybolması. Eğer denize düşmediyse ve kötü niyetli başka turistlerin eline geçmediyse genel olarak bulunup size geri teslim ediyorlar. O yüzden, Tayland’ın güvenli olup olmaması konusunda hiç bir tereddütünüz olmasın.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland Bayrağı
Ülkenin resmi bayrağı kırmızı (Thai Halkını temsil eder), beyaz (Budizmi temsil eder) ve Mavi (Thai Krallığını temsil eder) renkli beş yatay şeritten oluşmaktadır. Kuruluşu 13. yüzyıla dayanan Tayland, yüzyıllar içinde birçok savaşa ve işgale maruz kalmış olmasına rağmen hala güzellikleriyle gözlerimizin önünde yükselen bir dünya ülkesidir. Hatta son zamanlarda, hem turizm hem de finansın merkezi olmaya başlamıştır. 2016 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehir Bangkok olmuştur. Yani o derece turistik bir ülke.

Tayland, 76 ilden oluşan ve 513.120 kilometre kare yüzölçümüne sahip dünyanın en büyük 51. ülkesidir. UNESCO Dünya mirası listesinde 5 adet bölge yer almaktadır. Bunlar Ayutthaya Şehri, Sukhothai Tarihi Kenti, Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı, Ban Chiang Arkeoloji Alanı ve Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksidir.
Dünya tarihinde en uzun hüküm süren kralı ünvanlı Adulyadej’in 2016 yılı Ekim ayında hayatını kaybetmesi üzerine yerine Maha Vajiralongkorn geçmiştir. Ve evet. Taylandlılar, krallarını çok ama çok seven bir toplumdu. Öyle ki, gittiğiniz her bir devlet daires, restoran, kafe veya sokaklarda, krallarının fotoğraflarını görebilirsiniz.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland Nerede?
Asya kıtasının Güneydoğu bölgesinde yer alan Tayland, ana kara parçası ve Andaman Denizi ile Tayland Körfezi’nde yer alan adalardan oluşmaktadır. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu olan Tayland’ın başkenti Bangkok’a Türkiye’den direk uçuşla 9 saatte ulaşılıyor.

Aktarmalı uçuşlar ile ülkeye ulaşmanız en az 12 saat sürüyor. Uluslararası saat diliminde GMT +7 diliminde yer almakta olup Türkiye Tayland saat farkı 4 saattir. Yani Türkiye saatine göre 4 saat ileridedir. Merak etmeyin. Ülkede ulaşım konusunda, bildiğim her şeyi aşağıda anlattım. Bu kısım sadece giriş kısmıydı.
Tayland Harita Konumu
Tayland’ı tanımaya devam edelim. Tayland harita üzerinde, tam da aşağıdaki bölgeleri kaplamaktadır. Biraz daha aşina olmanız için eklemek istedim. Bölgede yer alan, Malezya dışındaki tüm ülkeler T.C vatandaşlarından vize istiyor. Mesela ;
- Kamboçya, kapı vizesi istiyor ve direk ülkeye girerken kapıda vizenizi alabiliyorsunuz.
- Myanmar, E-vize alarak gidebildiğimiz bir ülke ve online olarak vizemizi alabiliyoruz.
- Laos ise, direk vize almamız gereken bir ülke. Ama Tayland’a giderseniz, direk Başkent Bangkok‘da yer alan Laos Konsolosluğu’ndan aynı gün içerisinde vizenizi alabilirsiniz. (Laos Gezi Önerileri yazımdan detayları okuyabilirsiniz.)
Tayland Gezi Rehberi: Tayland’ın Başkenti Neresidir?
Tayland’ın başkenti Bangkok olup, Guinness Rekorlar kitabına, dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlıdır ve Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşmaktadır. (Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit)

Tayland halkı ise Bangkok için “Krung Thep” yani “Melekler Şehri” adını kullanmaktadır. Bana göre ise, Tayland’ın Başkenti Bangkok, tapınaklar şehridir. Dünyadaki harika tapınaklarından bazıları Bangkok’da bulunur. Yalnız oldukça büyük bir şehirdir. Ve evet. Sizlerden gelmesi muhtemelen soru olan “Bangkok, gerçekten kokuyor mu ? ” sorusunun cevabı da, ne yazık ki “Evet”tir.
Çünkü, bir çok kanalizasyon hattı açıktır ve ne yazık ki Tayland’ın bir çok şehrinde aynı durum söz konusudur. Lakin merak etmeyin. İnsan bir süre sonra ona da alışıyor, ülkeyi olduğu gibi kabul edip, asıl güzelliklerine yoğunlaşmak istiyor.
Bu arada, Tayland ekonomisi resmen Bangkok şehri tarafından domine edilir. Tayland nüfusu 67.2 milyondur ve 400 milyar dolar civarında Gayri Safi Milli Hasılası vardır. Yani kişi başı yılık gelir 5.000 dolar civarındadır. Bangkok şehri, ülkenin ekonomi yönetim merkezidir. Detaylara, Vikipedi linkinden bakabilirsiniz.
Tayland Vize
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Tayland Krallığı arasında yapılmış olan özel anlaşma gereği, iki ülke arasında pasaport ile vizesiz gümrük birliği bulunmaktadır.

Normalde Dışişleri Bakanlığı sitesinde 30 gün dolaşım izni verildiği belirtilmiş olsa da, çoğu kişiye 28 tam günlük ücretsiz dolaşım hakkı tanınıyor ve ülkeye giriş yaptığınız anda pasaportunuza işleniyor.
- Bu sebeple ülkeye giriş yaptığınızda size verilen izin tarihine göz atın veya gümrük görevlisine kaç gün kalacağınızı belirtin.
- İzin verilen gün sayısından fazla kalacaksanız şehirlerdeki göçmenlik ofislerinden vizenizi uzatmanızı tavsiye ediyorum.
- Eğer vizeniz bittiği halde ülkede gezmeye devam ederseniz günlük olarak para cezası ödeme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bunu, mutlaka göz önünde bulundurun. Merak etmeyin. Öyle çok büyük paralar olmuyor. Ama yine de belirtmek istedim.
- Ülkeye girerken, yanınızda mutlaka hangi otelde kalacağınızı gösteren otel rezervasyonlarının çıktıları ve ülkeden çıkacağınızı kanıtlayan ulaşım ne ise, onun fotokopileri olsun.
Tayland Para Birimi
Tayland’ın para birimi Thai Bahtı’dır. 1,2,5 ve 10 bahtlık bozuk paralar dışında 20,50,100,500 ve 1.000 bahtlık banknotlar günlük hayatta kullanılmaktadır. Avro veya dolar üzerinden döviz bürolarından paralarınızı komisyonsuz çevirtebilirsiniz. Ancak mutlaka üç veya dört döviz bürosu gezin derim! Çünkü her döviz bürosu farklı kur uygulayabiliyor. O yüzden siz siz olun ilk gördüğünüz yerde para bozdurmayın. Önce 4-5 döviz bürosu gezip kur fiyatlarını gözden geçirin. Ama merak etmeyin. Tayland para bozdurma açısından çok rahat bir ülkedir.

Yanınızda çok fazla nakit taşımak istemiyorsanız her yerde yaygın olarak bulunan ATM’lerden 200 baht komisyon karşılığında nakit para çekebilirsiniz.
Bazen bu yöntem dolar alıp bozdurmaktan daha uygun olabilir! Ülkemizde dolar kuru çok değişken olduğu için Baht/TL, Baht/Dolar ve Baht/Avro kurlarını internetten günlük olarak kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca bazı döviz bürolarında 100 Dolar altındaki banknotların kuru daha düşük olabiliyor. O yüzden para bozduracaksanız, 100 dolar üstü para bozdurun. Böylece daha yüksek kurdan paranızı çevirebilirsiniz. Bu durumu da dikkate almanızı öneririm
Tayland Seyahat Rehberi
Tayland’ın kuzey bölgesi, Asya ana kıtasında, güney bölgesi Tayland Körfezi ile Andaman Denizi arasında kalıyor. Özellikle, birbirinden güzel adaları ve sahilleri ülkenin güney bölgelerinde yer alıyor. O yüzden, bu bölümde Tayland seyahati yapacakları, çok “Hap Bilgiler” vereceğim. Lütfen başka sorunuz olursa, yazının en alt kısmında yer alan yorum kısmına sorularınızı da bırakınız. Seve seve yardımcı olurum.
Tayland’da Telefon Hatları
Ülkenin telefon operatörleri turistler için özel internet paketi olan hatlar satıyor. Türkiye’de kullandığımız operatörlerin çoğu oraya makul fiyatlı paketler sunmadığı için yerel bir hat alarak internet üzerinden iletişim kurmak en mantıklı yol. Ayrıca restaurant ve kafelerde WI-FI ağı oldukça yayın ve gelişmiş bir biçimde kullanılıyor. Eğer yerel hat önerisi istiyorsanız DTAC ve AIS en çok bilinen GSM operatörleri. Firmaların isimlerine tıklayarak fiyatları görebilirsiniz. Hatları havalimanından veya 7/11 marketlerinden satın alabilirsiniz. Merak etmeyin. Bu kısım en kolay bölüm olacak.

Tayland’a hangi ay gidilir ?
En çok soru olan “Tayland’a şu ay gidilir miii ? ” sorusunun hemen cevabını verelim : Bence, Tropikal iklim kuşağında olan ülkeye yılın her ayı gidilebilir. Fakat yağışsız ve çok bunaltıcı olmayan bir dönem isterseniz Türkiye’de kış yaşanırken gitmeniz daha mantıklı. Deniz, 2 kez yaz mevsiminde gitmişti ve genelde yağmurlu, ayrıca nemli olduğunu söylemişti. O yüzden bizim önerimiz, kış mevsiminde gitmeniz yönünde.
Tayland priz durumu
Tayland’da elektrik gücü Türkiye’de olduğu gibi 220 volt ve 2’li/3’lü priz kullanılmaktadır. Herhangi bir adaptör olmadan elektronik eşyalarınızı orada kullanabilirsiniz.
Tayland Sağlık Hizmetleri
Sağlık hizmetleri ülke genelinde gayet başarılı fakat Türkiye’ye kıyasla epey pahalı. Bu sebeple lütfen sağlık sigortanızı mutlaka yaptırınız! Yenilen yemekler veya içilen açık sular sebebiyle yaşayabileceğiniz mide sorunlarına karşı tedbir amaçlı yanınıza ilaç alabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı Seyahat Sağlığı sitesinden gideceğiniz dönemde ülke için önerilen özellikli bir aşı veya tedavi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ben hiç rahatsızlanmadım ama yine de not etmek istedim.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland’a ve Tayland’da Ulaşım
Tayland’a Uçakla Ulaşım : Tayland ucuz uçak bileti için en mantıklı yol Ortadoğu ülkelerine ait havayolu firmalarının kampanyalarını takip etmek. Son yıllarda Katar Havayolları’nın yaptığı özel indirimlerle İstanbul Tayland uçak bileti 1.500-2.000 TL gibi uygun bir rakama satın alınabilir. Uygun diyorum çünkü uçuş arama motorlarından arama yaptığınız zaman fiyatların en az 3.000-5.500 TL civarı olduğunu göreceksiniz. Dubai, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden yapacağınız aktarmalarda, eğer uzun aktarmanız var ise, o ülkeleri gezme şansını da elde edebilirsiniz. Özellikle Katar Havayolları uzun aktarmalarda ücretsiz Doha Şehir Turu şansı sunuyor.
Aktarmanız, Dubai’den olursa, ve ülkeyi gezmek isterseniz, e-vize almanız gerekiyor. Eğer, Tayland’a ABD, Kanada veya İngiltere aktarmalı uçacaksanız, transit vize almanız gerekiyor. Tayland’a, bölgedeki ülkelerden gelecekseniz (Malezya, Myanmar, Endonezya, Singapur gibi.), Airasia gibi firmalara bakın. Yaklaşık 50-100 dolara, çok rahat bilet bulabilirsiniz. Ancak, bir çok bilet fiyatına bagaj ücreti dahil değildir. Bunu, bileti alırken mutlaka göz önünde bulundurun.

Tayland’a Otobüsle Ulaşım : Aslında, aşağıda sayacağım websitelerden tüm alternatifleri görebileceksiniz. Ancak, böyle bir olasılığın da olduğunu belirtmek istedim. Özellikle Kamboçya ve Laos gibi ülkelerden, otobüsle Tayland’a giriş yapabilirsiniz.
Tayland’da şehirler arası ulaşım nasıl yapılır?
Her şey tamam. Planınızı yaptınız, uçak biletinizi aldınız fakat bir şehirden diğer şehire nasıl geçeceğinizi mi düşünüyorsunuz? Dert etmeyin. Tayland ulaşım hizmetleri açısından gayet alternatifi bol bir ülke. Dilerseniz oraya gitmeden internet üzerinden uçak, otobüs, feribot veya tren biletlerinizi satın alabilirsiniz.
Sizlere tavsiyem eğer şehirler arası geçişleriniz uçakla olmayacaksa diğer biletlerinizi gittiğiniz zaman oradan satın almanız yönünde. Çünkü, emin olun en az 300 – 400 baht kâr edeceksiniz. Ayrıca, biletlerinizi direk kullanacağınız firmanın ofisinden almanızı öneririm. Ülkede şehirler arası geçişlerde kullanabileceğiniz bir çok havayolu firması bulunuyor. THAI Airlines, Bangkok Air, Thai Smile, Nok Air, Air Asia, Tiger Lion Air bunlardan bazıları.

Adalara yapacağınız seyahatler için uçak+feribot+otobüs kombine biletlerini NokAir ve ThaiSmile havayolları aracılığıyla gitmeden satın alabilirsiniz. Şunu unutmayın; işin içinde uçak varsa biletinizi ne kadar erken alırsanız fiyat o kadar uygun olur. Gitmeden önce, Rome2rio.com , Seat61.com ve Railway.co.th gibi siteleri kullanabilirsiniz. Bunlar, Tayland’ta ulaşım konusunda tüm sorularınızın cevaplarını alabileceğiniz firmalar.
Tayland’da şehiriçi ulaşım nasıl nasıl yapılır?
Bangkok’da metro ve skytrain ağı gayet başarılı. Uygun fiyatlarla uzak noktalara ulaşabilirsiniz. Yerel otobüsleri kullanabileceğiniz gibi tavsiyem bir kez bile olsa mutlaka tuktuk deneyimini yaşayın. Bu arada tuktuk, aslında 3 tekerli motorlar. Ön kısmında şöför, arka kısmında yer alan koltuk bölümünde ise siz oluyorsunuz. Neredeyse tüm Tayland şehirlerinde göreceğiniz ulaşım araçlarından. Ama unutmayın ! Sağlam pazarlık yapmalısınız ve gitmek istediğiniz yere direk gitmek istediğinizi belirtmelisiniz. Yoksa tuktuk şöförü sizi alışveriş yapmanız için çeşitli yerlere götürebilir ve gereksiz yere kazıklanabilirsiniz.
Taksilere binmeyi tercih ederseniz taksimetreyi açtırırsanız siz kârlı çıkarsınız. Ayrıca Bangkok içinde UBER kullanmak da ayrı bir alternatif olabilir. Hatta, Güneydoğu Asya’nın UBER’i diyebileceğimiz Grabcar uygulamasını telefonunuza indirerek, UBER gibi kullanabilirsiniz. Harika programlardan birisi kendisi. Diğer adalar ve yerleşim bölgelerinde ise taksi, tuktuk veya songthaew (Havadar Taksi Minibüs ) kullanabilirsiniz. Pazarlık her zaman esastır bunu unutmayın! Fiyatlar inanın oldukça uygundur. Kaygınız olmasın derim.
Tayland’da Yeme – İçme
Geldik en sorunlu yere. Şaka şaka! Bütün Thai mutfağındaki yemekleri denemiş hatta akrep yemiş biri olduğumu bilin ve lütfen bu bölümü bu şartlarda okuyun. Ve evet. Thai mutfağı, dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösterilmektedir. Tayland’da bulunduğum süre içinde en çok gelen sorular “Tayland sokakları kötü mü kokuyor ?”, “Yemek yiyebiliyor musunuz ?”, “Aç kalır mıyız ?”, “Yağları kötü mü ?”, “Helal yemek var mı ?” gibi sorulardı. Hepsini bu başlık altında açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle şunu belirteyim eğer uygun bütçeli bir tatil hedefiniz var ise, sokak yemeklerinden yemez, lüks restaurantlara giderseniz tahmininizden çok fazla para harcarsınız. Meşhur markalı hamburger menülerinin fiyatları yaklaşık 120 – 350 baht arasında değişiyor. Yani, nereden baksanız 20 TL civarında. (MC Donald’s, Burger King gibi.)

Tayland mutfağı benim damağımda gerçekten inanılmaz tatlar bıraktı. Bu söylediğime samimiyetle inanın. Sokakların kötü koktuğu yerler elbette var. Bunun sebebi deniz ürünleri ve kullandıkları yağlar. Hatta açıktaki kanalizasyon sistemleri. Yoksa yemeklerin kötü olması sebebiyle değil, içiniz rahat olsun. 20 gün boyunca sadece bir kez hamburger yedim geri kalan bütün öğünlerimde Thai mutfağının birbirinden leziz yemekleriyle keyif çattım.
Bence yemek konusunda en önemli şey sabah kahvaltısı. Biz zengin kahvaltıya alışık milletiz. En kötü ihtimalle zeytin ve peynir olmadan kahvaltı yapamayız ! Sıkıntı yaşayabileceğinizi düşündüğüm tek şey sabah kahvaltıları. O yüzden, sabah kahvaltılarında yumurta, patates kızartması veya tost tarzı şeyler yaptırabilirsiniz.
Eğer lüks bir otel tutmadıysanız, genelde oda fiyatlarına kahvaltı dahil değildir. Zaten kahvaltı olsa da ağırlıklı olarak tatlı ürünlerin yer aldığı bir büfe ile karşılaşıyorsunuz. Ya da meyveler oluyor. Tavsiyem konserve zeytin/zeytin ezmesi ve vakumlu eski kaşar peyniri uzun süre dayanabileceği için kahvaltı açısından size rahatlık sağlayacaktır. Tayland’ın neredeyse her sokağında bulunan 7/11 ve Family Mart gibi marketlerinde kahvaltılık ürünler de bulabilirsiniz.

Diyelim ki Thai mutfağından hiç hoşlanmadınız. Ayrıca helal yemek arıyorsunuz. Aç mı kalırsınız ? Kesinlikle hayır ! Pizza, hamburger, makarna, kırmızı et ve balık gibi bir çok ürünün yer aldığı restaurantlar ve yerler var. Merak etmeyin. Tayland’ta, aç kalacağınızı hiç sanmıyorum. Helal yemekler için özellikle deniz ürünleri restaurantlarını tercih etmenizi öneririm. Hatta 7/11 marketlerinde hazır sebzeli pizzalar var. Dilerseniz bunlardan alıp mikrodalgada pişirtebiliyorsunuz. Emin olun ki deniz ürünleri cenneti olan Tayland’da balık yemekten usanacaksınız. Hem ucuz, hem doyurucu hem de gerçekten lezzetliler.
Tayland’ın Yerel Yemekleri ve İçecekleri Nelerdir ?
Uzak doğunun birbirinden lezzetli yemekleri var. Phat Thai, Khao Phat Kung, Tom Yam Çorbası, Khao Phad, Som Tom (Salata), Spring Roll (Sebzeli sigara böreği gibi) ve ismini saymakla bitiremeyeceğim çeşitli yemekler. Yukarıda saydıklarım benim favori yiyeceklerim. Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününü yeme şansınız var. Yerel alkolleri SangSom adlı rom ile birlikte Singha, Chang ve Leo yerel biraları. Özellikle Samui, Phangan ve Tao adalarında kokteylleri kovalarda içme gibi bir adet var.
Tayland’da en çok gönlünüzü feth edecek olan şey ise tropik meyvelerdir. Mango, Chompu, Rambutan, Longan, Mangosteen, Passion Fruit, Dragon Fruit, Papaya, Ananas ve Hindistan Cevizi meyve çeşitlerinden sadece bazıları. Yollarda Meyve Suyu tezgahlarını her yerde göreceksiniz. Tatlı olarak da sokaklarda vazgeçilmezim çikolata soslu, muzlu krepler oldu. Gelelim ortalama fiyatlara.

Eğer lüks restaurantlara giderseniz ortalama kişi başı 150 – 400 Baht arası hesap ödersiniz. Yemeğinizi sokakta yerseniz bu rakam 50 – 200 Baht arasında olur. İçecek fiyatlarına gelirsek marketlerde; yerel biralar 40 – 80 Baht , su fiyatları küçük boy 7 – 15 Baht; büyük boy 13 – 30 Baht arasında, Bacardi Breezer ise 50 Baht’dır. Bu arada şebeke sularından içmenizi önermiyorum. Ne olur ne olmaz siz kendinizi garantiye alın ve kapalı su için!
Tayland Gece kulüplerinde ise içecek fiyatları 150 – 300 Baht arasında değişiyor. Kısacası lüks yaşarsanız Türkiye’deki fiyatlarla aynıya gelir ama sokak yemekleri ve uygun fiyatlı yerleri tercih ederseniz emin olun kârlı çıkarsınız. He bu arada, Bangkok’da güzel bir mekanda 1 şişe Jack Daniels için 2.200 Baht ödersiniz. yani, TL olarak 230 TL civarında.
Tayland Masajı
Tayland’a yolunuz düşünce emin olun ki, hayatınızda yaptırmadığınız kadar masaj yaptıracaksınız. O kadar çok masaj salonu var ki, sanırım bizdeki bakkallar ne kadar çoksa, Tayland için söyleyeceğim bir o kadar masaj salonunun olduğudur. O yüzden, her yerde masaj salonlarını görmeniz mümkün. Peki nedir Thai masajı ve özellikleri nedir ? Eğitim alınır mı ? Şimdilik burada sadece genel bilgi vereceğim, ilerleyen zamanlarda ayrıntılı Thai Masajı yazısını okuyabilirsiniz.
Aslında Thai masajı beden, zihin ve ruhun rahatlayıp tedavi edilmesine yönelik bir terapi, asırlar öncesine dayalı bir şifa yöntemidir. Ortalama masaj fiyatları 100 – 300 Baht arasında değişir. Gittiğiniz şehirde çeşitli fiyatlar göreceksiniz. Buna hazırlıklı olun. Bazı yerlerde 30 dakika ayak masajı 150 Baht iken bazı yerlerde 1 saatlik ayak masajı 250 baht olabiliyor.

Masaj salonlarında ayak masajı, klasik thai masajı, Oil Massage, Bali’nin taş masajı ve daha niceleri bulunuyor. Klasik Thai Masajı, dirsek ve kol ile vücuda yapılan baskı ile gerçekleştiriliyor. Gerçekten Türkiye’de ne kadar spa veya masaj merkezine gitmiş olursanız olun, Tayland’da yaptıracağınız gerçek bir Thai masajı bütün fikrinizi değiştirecektir.
Mesela, Bangkok’daki Wat Pho’da bulunan masaj okulu Tayland’ın ilk masaj okulu olarak kabul ediliyor. Tahmin edeceğiniz üzere Tayland’daki en pahalı masaj da burada yapılıyor. Fiyat listesi için okulun internet sitesine bakabilirsiniz. Şunu da belirteyim : Sahil kenarında dalgaların sesini dinlerken yaptıracağınız 1 saatlik masaj sırasında, emin olun ki huzur ve rahatlık sebebiyle uyuyacak, hatta hiç dönmek istemeyeceksiniz. Sanırım, Tayland’ı çok özledim…
Tayland Gezi Rehberi: Tayland’da Alışveriş
Tayland’dan ne alınır?
Alışverişe merakı olan biriyseniz, şimdiden size geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ! O yüzden, Tayland genelinde alışveriş yapmadan durmak için öncelikle size şu tüyoyu vereyim : Yanınıza fazla para almayın ve ne alırsanız alın mutlaka pazarlık edin. Ve evet. Eğer ki gerçekten alışveriş yapmayı sevenlerdenseniz, Tayland’da kendinizi kaybedeceksiniz. Ama merak etmeyin. Tayland seyahatinizin ilk günlerinde pazarlık konusuna alışırsınız. Sonrasında ise artık “Pazarlığın dibine vurmak” tabirinin ustası olmuş olursunuz. Tayland’dan ne getirilir diye düşünüyorsanız hemen sıralayayım :
- Kaşmir ve ipek şalları 100 – 200 Baht arasında satın alabilirsiniz
- Uzakdoğu kültürüne ait heykeller
- Tik ağacından yapılmış birbirinden güzel dekoratif malzemeler
- İnciler
- Deniz kabuklarından yapılmış birbirinden enteresan eşyalar (Evet. Hem de çok enteresan eşyalar…)
- Masaj yağları
- Tütsüler
- Nepal’li terzilerin diktiği özel takım elbiseler ve abiyeler ile daha niceleri.

Alışveriş için Bangkok’da Chatuchak Hafta Sonu pazarı en önemli adresiniz olmalı. Çünkü yerel halkın alışveriş yaptığı bir yer ve dünyanın en büyük haftasonu pazarı burası. Giyimden hediyelik eşyaya aklınıza gelen her şey var burada. Yaklaşık 30 dönümlük bir alana kurulu. Sadece haftasonları açık olan bu pazarda 8000’e yakın satıcı ürünlerini satıyor. Phuket’de de daha küçük bir pazar var ama Bangkok’daki bu pazarı gördükten sonra neye uğradığımı şaşırdım doğrusu. Ayrıca, hemen hemen tüm Tayland şehirlerinde, gece pazarları da oluyor. Bunlardan en güzeli, Chiang Mai’dekiler.
Tayland’dan elektronik ürün, telefon satın alınır mı?
Tayland elektronik aletler ve telefon satın alma açısından artık avantajlı bir ülke değil ! Yaklaşık 6 yıl önce gittiğimde dolar kuru makul seviyelerde olduğu için ülkemize göre fiyatlar gayet uygundu. Bangkok’daki Siam Paragon alışveriş merkezinde orijinal fotoğraf makineleri fiyatlarını görünce dudağım uçukladı. Ama artık Türkiye’den garantili aldığınızda daha ucuza geliyor. Bence hiç uğraşmayın gidin İstanbul Doğubank veya Hayyam’a alışverişinizi oradan yapın derim. En azından içiniz rahat eder.
Eğer yan sanayi ürün almayı düşünürseniz, elektronik alışveriş için gitmeniz gereken yer Bangkok’daki MBK alışveriş merkezidir. 7 katlı olan MBK alışveriş merkezinde yok yok. Burası, her türlü ürünün satıldığı bir alışveriş merkezi. Her katında elektrik ürün satıcısı bulunuyor ve Web Kamerası, Aksiyon Kamerası, Model taşıtlar, Taşınabilir Harddisk, Taşınabilir Güç Kaynağı gibi ürünleri uygun fiyatla bulabiliyorsunuz.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland’a Ne Zaman Gidilir?
Tayland, tropik iklim kuşağında yer aldığı için yılın her ayı ziyarete uygundur. Ancak Mayıs ve Kasım ayları arası muson yağmurları dönemi olduğu için epey yağış alıyor ve hava nemli olabilir. Hatta bazı Tayland adaları, bu sebeple ziyarete kapatılıyor. Ortalama sıcaklık yıl genelinde 28 derece. Yağmurlu dönemde gitmeyi tercih ederseniz fazlasıyla neme ve yağmura maruz kalacağınızı bilmelisiniz. Tayland’ı ziyaret etmek için en uygun dönem ülkemizde kışın yaşandığı dönemdir. Bunu dikkate alarak Tayland gezisi planları yapın derim.
Tayland Gezi Rehberi: Tayland Gece Hayatı
Tayland’da neredeyse bütün bölgelerde gece hayatı inanılmaz derecede eğlencelidir. Canlı müzik performanslarından gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz mevcuttur. Ve evet. Çılgındır. Farklıdır. Benzeri yoktur.
Aslında nasıl anlatırım bilmiyorum. Ülkede, gerçekten de gidenlerden duyduğunuz sapkınca hikayelerden tutun da, sokağın ortasında tanımadığınız bir kadın-erkek’den gelecek olan tekliflere kadar her şey çılgındır. Aslında bunun için ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum. O yüzden, dilerseniz o yazımda meşhur Tayland gece hayatına değinelim. Ama bilin ki, eğer Tayland’a gece hayatı için geliyorsanız, adresiniz Pattaya-Bangkok-Phuket ve Koh Phangan olsun. Neden mi ?
Özellikle dolunay dönemi Tayland’da olursanız, sahil bölgelerinin çoğunda yapılan özel partilere denk geleceğinizden emin olabilirsiniz. Gideceğiniz ülkelerin önemli günlerini ve festivallerini bilmekte fayda var diye düşünmüşümdür hep. Tayland’da yıl boyunca birbirinden renkli ve değişik festivaller düzenlendiği için, bunlardan da bahsetmeden olmaz.
Fakat şunu belirteyim ki festivaller dışında her dolunay ve yarım ay döneminde adalarda Full Moon ve Half Moon partileri yapılıyor. Ama ben yine de, festival, etkinlik ve önemli günleri öğrenmeniz için detaylı olarak hazırladığım Tayland Festivalleri rehberine bakmanızı öneriyorum. Tayland turu planlıyorsanız, bu önemli günleri de mutlaka göz önünde bulundurun derim.
Tayland Öneri ve Uyarılarım
Tayland her ne kadar güvenli bir ülke olsa da bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Edindiğim bilgiler ve yaşadıklarım neticesinde size Tayland hakkında şu öneri ve uyarıları yapayım diyorum :
- Havalimanına iner inmez bütün paranızı bozdurmayın! Şehir merkezine inene kadar size yetecek miktarda para bozdurun. Şehir merkezine indiğiniz zaman para bozdurmak için en az 3-4 yer gezin çünkü kurlar çok değişken.
- Tuktuk ve taksiye binmeden ya da alışveriş yaparken mutlaka pazarlık edin!
- Budist kültüründe insanların kafalarına dokunmak, ayak tabanlarınızı Buddha heykellerine doğru uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor.
- Tapınak ziyaretlerinde özellikle kadın gezginlerin yanlarında etek/pantolon ve gömlek götürsünler. Askılı üst kıyafetiniz ve şort/etek ile içeriye giremiyorsunuz. Yanınızda yoksa dert etmeyin. Tapınakların girişlerinde ödünç olarak size ücretsiz olarak veriyorlar. Ama temizliğinden şüphe duyma gibi bir durumunuz var ise yanınızda gezdirin derim.
- Tapınaklara girerken ayakkabılarınızı çıkartıp girmek zorundasınız. Bu sebeple yanınızda çorap bulundurabilirsiniz. Galoş da iyi bir fikir gibi gelebilir size ama her tapınakda buna müsade etmiyorlar.
- Tayland kralları inanılmaz derecede saygı görüyorlar. Eğer kralın kortejine denk gelirseniz kafanızı öne eğmelisiniz. Kral ile göz göze gelmek yasak !
- Özellikle bazı adalarda uyuşturucu satıcıları yanınıza gelerek sizlere satış yapmak isteyecek. Bu kişiler genelde polistle anlaşmalılar. Tayland’da uyuşturucu bulundurmanın yasak olduğunu ve tutuklanma nedeniniz olacağını unutmayın.
- Motorsiklet ve Jetski kiralarken dikkatli olun. Daha önce yapılmış bir kaza sebebiyle oluşan çizikleri, sizin yaptığınızı söyleyebilirler. Kiraladığınız aracın fotoğraflarını çekin, hatta kiraladığınız kişiyi de yanınıza alın.
- Tayland sağlık sektöründe hasta bakım, muayene ve ilaç ücretleri çok pahalı. Giderken mutlaka seyahat sigortanızı yaptırın !
- Özellikle motorsiklet kullanırken kaskınızı takmazsanız polis tarafından ceza yememeniz için sebep yok. Kaskınızı takın derim !
- Tayland gece hayatı uyarıları da yapalım : Ladyboy’lar kavramından hiç bahsetmedim. Çünkü onu en sona bırakmak istedim. Ladyboy’lar için “Tayland’ın en güzel kadınlar, Tayland erkekleridir.” sözü aklınızın bir köşesine takılsın. Eğer, uzun boylu, güzeller güzel bir Tayland kadını ile tanışırsanız, bilin ki o Ladyboy’dur. Yani, daha önceden erkek olan Tayland’lı bir bireyin, Tayland’ın gelişmiş estetik cerrahisi sayesinde kadın olmuş halidir. Bunu, gidince daha iyi göreceksiniz. Çünkü tüm şehirlerde karşılaşacağınız bir durum olacak.
- Son olarak özellikle şunu söyleyeyim fil safari yerine filleri doğal ortamında göreceğiniz ekolojik fil çiftliklerinize gitmenizi daha çok tavsiye ediyorum. En azından bu özel canlıları doğal ortamlarında görürsünüz…
Umarım hazırladığım detaylı Tayland gezi rehberi içinize yarar. Diğer Tayland yazılarım için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.
- Tayland Adaları Gezi Rehberi için tıklayınız…
- Phuket Adası Gezi Rehberi için tıklayınız…
- Bangkok Gezi Rehberi için tıklayınız…
Leave a Reply